cay-lekesi-giysilerden-halidan-ve-koltuktan-nasil-cikar
cay-lekesi-giysilerden-halidan-ve-koltuktan-nasil-cikar

Halılar evimizde en çok toza ve kire maruz kalan alanlardır. Bu alanların hijyeni ve düzenli bakımı çok önemlidir. Çocuklarımız günün çoğunu halılar üzerinde geçirir. Bu da hijyeninin önemini kat ve kat arttırmaktadır. Halılarımızı günlük olarak süpürsekte en az haftada bir kez silmemiz gerekmektedir. Bu hem hijyen ve sağlık açısından hem de halıların ömrünün uzaması açısından önemlidir. 

Halılar derin gözenekli yüzeylerdir. Bizim gördüğümüz kısım yalnızca üst tabakasıdır. Zamanla biriken tozlar halının tabanında birikir ve burada bakteri oluşumuna sebep olur. Halımızın temizliğinde püf noktaları bilirsek bu kirlerden kurtulabiliriz.  

Halıları süpürürken yüksek devirli ve mümkünse halıları döverek temizleyen elektrikli süpürgeler tercih edilmelidir. Halının temizliğinin en önemli adımı silme işlemidir. Halılarınızı silerken kullanacağınız ürünlerin kimyasal içerikli olmamasına özen göstermelisiniz. Kimyasal içerikli deterjanlar ve solüsyonlar liflerine zarar verir. Süpürme işlemini yaparken yalnızca üst yüzeyini süpürmeniz yetersiz olacaktır. Ters yüzeyini de süpürerek temizlemelisiniz. Halı silerken dikkat etmeniz gereken konulardan biri de kullanacağınız bezlerdir. Bezle silecekseniz bu bezin mümkünse hiç kullanılmamış olması gerekmektedir. Halıları silmeden önce üzerindeki lekelere bölgesel müdahalelerde bulunmak gerekir. Peki lekeler ne ile çıkarılır? İşte doğal leke çıkarıcılar ve uygulama teknikleri…

AMONYAK 

Amonyak halıdaki yağ lekeleri başta olmak üzere boya ve mürekkep lekeleri de dahil bir çok lekeyi çıkaran etkili bir temizleyicidir. Uygularken su ile inceltmeniz halıya zarar vermesini önleyecektir. Amonyağı halıda genel silme işlemi yapacaksanız temizlik suyuna bir çorba kaşığı kadar ekleyerek de kullanabilirsiniz. 

BEYAZ SİRKE

Beyaz sirke ile özellikle meyve ve meşrubat lekelerini kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Leke üzerine bir fincan beyaz sirke, 2 fincan su ve bir çorba kaşığı bulaşık deterjanı ile hazırladığınız solüsyonu uygulayabilirsiniz. Yumuşak bezler ile halınızı silmeniz yeterli olacaktır. 

MISIR NİŞASTASI

Zorlu yağ lekelerini ve taze mürekkep lekelerini çıkarmada en etkili yöntem mısır nişastasıdır. Lekeler üzerine serpin ve yarım saat bekletin. Ardından sirkeli su ile halınızı silin ve lekelerden kurtulun. 

BORAKS

Boraks özellikle sirke ile kullanıldığında etkin bir temizleyicidir. Lekeler üzerine boraks tozu serpin ve vakumlayarak temizleyin. Ardından sirkeli ve bulaşık deterjanlı su ile halınızı silin. Lekeleri yok olduğuna tanık olacaksınız. 

HALI SİLME TEKNİKLERİ

Halılarımızı ne kadar süpürürsek süpürelim bakterilerden ve lekelerden kurtulmak için bu yeterli olmayacaktır. Halılarımızı düzenli olarak silmeliyiz. Halıları düzenli olarak silmek liflerinin daha parlak olamasını sağlar. Aynı zamanda liflerin basılmasını da önler. Peki halı ne ile silinir?

Halıları silmek için doğal çözümler üretmek halının ömrünü uzatacaktır. Halınızı ne ile sileceğinizi bilmiyorsanız en iyi temizleyicinin beyaz sirke olduğunu bilmelisiniz. 

Halılarınız silerken kullanacağınız malzemeler ellerinizi korumak için eldiven, bir kova su, temiz yumuşak bezler ve etkin bir halı silme solüsyonudur. Halıda lekeler varsa öncelikle lekenin cinsine göre bölgesel bir tedavi uygulamalısınız. Lekeleri çıkardıktan sonra temiz halılara kavuşmak istiyorsanız silme suyuna bir miktar oksijenli temizleyici koyabilirsiniz. Oksijen tabanlı temizleyiciler ve ağartıcılar en iyi mikrop öldürücülerdir. Halılarınızı silmek için bir diğer teknik ise kaynar su içerisinde bir parça kalıp sabun eritmeniz ve içerisine yağ çözücünüzden bir çorba kaşığı eklemeniz etkili bir çözelti olacaktır. Halınızı silerken hazırladığınız solüsyonu halının üzerine dökmek yerine bezi bu karışım içerisine batırıp suyunu süzdükten sonra halıya uygulamanız daha doğru olacaktır. Halılarınızı silerken liflerin derinlemesine temizlenebilmesi için dairesel hareketlerle silmeniz gerekmektedir. Halınızı fazla ıslatmaktan kaçının. Bu kururken küf oluşmasına sebep olabilir. Halıyı silme işlemini bitirdikten sonra bir kova daha su hazırlamalı ve içerisine bir fincan beyaz sirke eklemelisiniz. Bu karışım halının liflerinin parlamasını, mikropların ölmesini ve renklerinin canlanmasını sağlar. Ayrıca sabunlu kalıntıları temizlemede sirke en iyi yöntemdir. Halınızın silme işlemi bittikten sonra odayı bir kaç saat havalandırmayı unutmayın. Kuruyana kadar halının üzerine basmamaya özen gösterin. Aksi takdirde liflerinin basılmasına sebep olabilirsiniz. 

Anahtar Kelimeler: Başakşehir Halı Yıkama – Kayaşehir Halı Yıkama – Esenyurt Halı Yıkama – Bahçeşehir Halı Yıkama – Halkalı Halı Yıkama – Küçükçekmece Halı Yıkama – Bakırköy Halı Yıkama – Bahçelievler Halı Yıkama – Bağcılar Halı Yıkama – Esenler – Güngören – Zeytinburnu Halı Yıkama – Fatih Halı Yıkama – Eyüp Halı Yıkama – Gaziosmanpaşa Halı Yıkama – Bayrampaşa Halı Yıkama – Sultangazi Halı Yıkama- Sultançiftliği Halı Yıkama – Florya Halı Yıkama – Halı Yıkama – Koltuk Yıkama

Facebook Yorumları

2 yorum

Naciye Genç · 29 Mart 2020 16:08 tarihinde

Yillardir ilk defa gonlume sinen bir sirket buldum halilarim resmen parliyor cokkkk tesekkur ederim

Nurcan Karahan · 27 Mart 2020 23:15 tarihinde

Şimdiye kadar kime verdiysem halılarımı lekeleriyle ve beyaz olan rengi siyahımsı bir renkle geri geldi netten gördüm yorumları okudum umudum yoktu nasip dedim halılarımı verdim Allah razı olsun pırıl pırıl olmuşlardı rengi yerine gelmiş bir tane lekesi kalmamıştı Emeğinize sağlık…

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir